fredag 28 oktober 2011

Leka, leka, leka + handtarget + ögonkontakt + nytt ord.

Haha... Jodå nog har lille Tim lyckats lära mig en del allt, det fick jag bevis på idag.

Puzzel tränade jag flitigt ögonkontakt med efter rekommendationer och speciellt med tanke på att han är en whippet. Jodå jag läste att har man en vinthund är det bra att öva mycket ögonkontakt.

Med Tim så hade jag bestämt att INTE börja träna ögonkontakt då jag upplever det kan leda till passivitet (fastna i att bara sitta och titta "bedjande" på ägaren) och då bli svårare att få honom att erbjuda andra beteenden. Och idag på Kickans kurs så vad såg jag? Jo, på något sätt måste jag ändå ha börjat belöna för just ögonkontakt - för ikväll erbjöd Tim det om och om igen... Det vill jag inte ha. Inte för att det är otrevligt på något som helst sätt, men känner att det hindrar annan träning. Ögonkontakt kan man ju ha ändå bara för att det är trevligt och för att läsa av varandra i kommunikation. Det var också precis det Kickan berättade om och jag även läst i nyare böcker där man jobbar med shaping - börja INTE lära ut ögonkontakt som en övning - det är så lätt hundarna fastnar där.

Så nu blir det för mig att vara riktigt vaksam med att inte fortstätta bli lurad av Tim och fokusera på att belöna massa annat istället.

Ni som träffat mig med Tim har säkert förstått att det här med tasstarget det är något som Tim tycker är superduperkul. När vi testade en rallylydnadsbana på skoj så vad gjorde Tim? Jo - pang på skyltarna med framtassarna :-) Men nu är det dags att börja lära in handtarget. Det ska bli kul! Får filma lite sedan när vi kommit igång.

Jag har inte kommit till skott att träna in ett ord som är "jämnställt" med klickern ännu för Tim, men nu är det dags! Hm. - ett kort, kärnfullt och "unikt" ord som jag inte använder annars. Finns massor och jag har blivit petig med att välja ord så jag inte valt något. Något förslag på ord jag kan använda? Hur gör ni? Använder ni också ett ord som är "jämnställt" med klickern? Till Puzzel har jag "perfekt". Det är lite långt men jag har behållit det då jag tycker det funkar ok. Till Tim vill jag dock ha något kortare och mer kärnfullt.

Leka, leka, leka blir det definitivt i veckan. Och så fick vi lite andra hemläxor från kursen tll nästa vecka som jag kanske bloggar om längre fram.

TREVLIG HELG!!

tisdag 25 oktober 2011

Häng med!

Häng med på en av våra vanliga korta "kissrundor" som de ser ut när matte har mycket att jobba med, eller när vi redan gått så mycket att vi inte orkar gå så mycket längre än bara ut för ett toabesök. De rundorna är rätt ok. de med för ibland får vi hälsa på både trevliga gamlisar, ynglisar, byggisar och vovvisar...

En del får vi till och med smaka godis ifrån. Jo, från mattarna med cocker spanieln, dvärgschnauzern, pudeln och så från frisören när han tar sin rast. Men ibland är matte tråkig och vill vi bara ska gå förbi istället... hon säger vi behöver träna på det... hum...

Häng med!


Nu går vi.


Kom igen nu matte... öppna någon gång då!


Bästis Puzzel och Tim.

Luktar gott från fiket på hörnan.

Sankt Göran och Draken.

Uppe i backen finns favvofrisören som bjuder på gottis.

Utsikt.

Det finns en boulebana här som matte galet nog tänkt vi kan träna vid.

Vi två <3

Spännande doft "brorsan"? Jag är med...

Jodå, en del växtlighet finns faktiskt även i stan.

Och ett antal spännande träd.


Den lilla pojken (från 1959).

Stortorget, där Tim INTE får jaga duvor.

Snart hemma igen.

Får vi gå in nu matte? Hej då.

lördag 15 oktober 2011

Massor med JAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaa !!!

Jag klarade det!! Nu är jag Diplomerad hundinstruktör!!!
























Examen bestod i ett teoretiskt prov på tisdagen och ett praktiskt prov på torsdagen. Samt förståss att ha lämnat in alla uppgifter och projektarbeten med godkänt resultat. På det teoretiska provet kunde man totalt få 190 poäng, och för godkänt krävdes minst 80% korrekta svar. På det praktiska provet fick vi dra en lapp med två övningar som vi skulle lära ut till en grupp ägare med sina hundar medans läraren tittade på och bedömde. Jag fick U-svängen och godistuvan. Pjue, vad det är skönt att det är klart!

Extra glad är jag då det här med skola inte varit min starka sida. Sedan i fyran alltid hamnat i struliga klasser med rent ut sagt skitdåliga lärare. Så var det sagt. Själv satt jag av lektionerna längst bak i klassrummet medans de flesta andra levde rövare. Köttbullar for som projektiler i matsalen och pekpinnar bröts itu av lärarna då de frustrerat drämde dem i skolbänkarna.

Det här har varit något så totalt annorlunda och superskoj. Både klassen och lärarna får bara plus i kanten. Trevligt bemötande, kunniga och lyhörda lärare. Sedan är ju ämnet hund det jag verkligen brinner för. Tack till mina lärare: Linda Bodin, Martina Peverelli, Cilla Danielsson och Lotta Petersen, samt till Emelie Merenius som fick hoppa in och vara vikarie vid ett tillfälle. Tack också alla klasskamrater som jag verkligen hoppas få hålla kontakten med framöver. Stort grattis till Sadie och Ida som även de tog examen, och så måste jag ju framföra ett halvt grattis till Frida som gjort examen och bara har lite småuppgifter att lämna in till skolan innan hon är klar. Grattis också till Pia som blivit mamma under resan och Amanda som kommit in på sitt val att läsa till lärare. Jag hejar på er när det är dags för er examen! Och jag hejarSanna när det är dags för examen, -kommer nog alltid minnas din inlånade vovve som jag nu tappat namnet på som blev förföljd av fågeln vid Rålis. Det får mig att vilja lägga in lite bilder från tillfället...

Sanna med vovve som blir förföljda av fååågel.
Ida, Frida och Sadie med sina guldklimpar.

Pia med Piff och Amanda med Leah.

Och min bästis Puzzel på skolan inne i värmen.

















Tack till alla vars hundar jag fått låna och träna med! Utbildningen började med en shiba och slutade med en tax. Däremellen har det varit varierande hundar i olika form och format. Bland annat fina fröken kelpien Troja, söta flatten Leja och många många fler.

Nu fortsätter planering av kursverksamhet och vidareutbildning. Är nyfiken att komplettera till tävlingslydnadsinstruktör (obs! inte militäriskt och tråkigt utan med lek och skoj) och så känns rallylydnad väldigt inne så varför inte? Till våren får vi se vad det blir/blev. Agility är kul men för bökigt att släpa med en hel hinderpark, så det blir något att roa mig med tillsammans med Puzzel och Tim. Klickerträning är definitivt något jag vill lära mig mycket mer om, och känner jag mig själv rätt kommer jag definitivt införliva tänket en hel del i flera av mina kurser. Belöning och motivation är något jag också vill lära mer om och säkerligen kommer prata och praktisera mycket på mina kurser. Just just nu blir fokus att ägna mer tid till träning och umgänge med egna bästisvovvarna Puzzel och Tim, samt komma igång med kursverksamhet och privatlektioner. Sist men inte minst: tack till min kära man och son som peppat, och hoppat in som extra deltagare när kursare fått förhinder. Mycket kvalitetstid med familia kommer det att bli som vanligt! Nog så viktigt för välmåendet...

Just ja, jättetack för alla gratulationer på fb, -det betyder mycket och värmer verkligen.

Redan i slutet av månaden börjar en kurs jag ska gå tillsammans med Tim, som heter Pre sport puppy class. Den ser jag verkligen fram emot.

Finns så mycket mer att skriva om året men nöjer mig här. Vad utbildningen innehållit kommer sedan stå på min nya hemsida så fort den är klar.

Fortsatt Trevlig helg!!

fredag 7 oktober 2011

Bakdelskontroll dag 1, med Tim

Nu känner jag mig inspirerad och på G för att påbörja inlärning av "bakdelskontroll" för Tim.

Här är en film från vårat första pass och lite text om mina tankar före och efter dagens träning.


Planering inför första träningsdagen/passet:
  • Att välja ut en "kloss" att jobba på, som vi även kan ta med ut.
  • Fram med klicker och belöning.
  • Kriteriet blir att Tim vid första passet ska sätta upp bägge framtassarna på klossen.
  • Jag kommer då klicka och belöna.
  • Jag fortsätter att belöna några extra gånger för att han står kvar.
  • Jag kommer ihåg att ge frikommado när han inte behöver stå kvar på klossen längre.
  • Jag ska INTE "belöna" bort från klossen för att kunna repetera beteendet. Det har jag gjort tidigare med Puzzel vilket jag lärt både från kurser och böcker (alla vägar bär till Rom, så inget direkt fel i det) men för mig känns det helt tokigt då jag ju "belönar" för att han går ur position. Istället ska jag i slutändan kunna stå och locka med godis och ändå så ska vovve välja och vilja stå kvar i position istället. Jag ska däremot komma ihåg att inte alltid köra med omvänt lockande av godis då det i så fall kan börja uppfattas som en signal för hunden. De ska även kunna jobba utan att jag viftar med roliga grejor. Helt enkelt att det är ganska så tråkigt men ändå vilja vara kvar i position.
  • Jag tackar Fanny Gott för hennes superbra skrivna inlägg på sin hemsida klickerklok. Där hittar jag ofta inspiration i min träning.

Inför fortsättningen ska jag komma ihåg:
  • Att börja kika på och belöna för att Tim flyttar baktassarna runt klossen.
  • Att inte bara använda godis som belöning utan även leksak.
  • Att börja med omvänt lockande när jag upplever Tim mogen för det.
  • Att börja ha klossen bredvid mig och senare klicka för när Tim flyttar baktassarna så han kommer med kroppen mot mitt vänsterben.
  • Betydligt längre fram byta ut klossen mot en tunnare targetplatta och sedan ta bort den.